Pirinç Pilavı

Pirinç Pilavı Yapmanın Püf Noktaları

Pirinç pilavı nasıl yapılır başlıklı demirbaş arama sonuçları, “lapa yapmaktan ölesiye korkan” yeni gelinleri ve müzmin bekarları kendisine çekmeye devam ediyor ve edecek.

Kapsamlı bir “püf noktaları” rehberi ile biz de bu tartışmaya katılmak istedik.

Öncelikle kaliteli malzeme kullanmak şart. Kırık ve ucuz pirinçlerle denemeler yapmak yerine Jasmine Pirinç ya da Baldo Pirinç öneriliyor.

Lapalaştıran nişastadan arındırmak adına ise farklı yollar tercih ediliyor. Sıcak suda kısa bir süre bekletmek, soğuk su ile iyice yıkayarak bulanık sudan tamamen arındırmak veya geceden suda bekletmek gibi öneriler paylaşılmış.

Bu noktada daha da ileriye giden İngiliz bilim insanları, pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden ve kalıntılarından arınabileceğini makaleleştirmiş.

Özetle nişasta ne kadar azalırsa lapa bir pilav yemek ihtimaliniz de o kadar zorlaşacak. İran, Azerbaycan, Hindistan gibi pilav üstadı olan coğrafyalarda akşamdan tuzlu suda bırakıldığı biliniyor.

Zamanla malzemenizi ve pirinç türlerini tanıyacağınız için pişme sürelerini ve su oranlarını da ayarlayabileceksiniz.

Herkesçe bilinen bir su bardağı pirince bir buçuk bardaklık su oranı markalara ve ateşin derecesine göre farklılık gösterebilir. İlk deneme sonrasında mutfağa küsülmemeli.

Zamanla siz de kendi pilav tarifinize kavuşabilir hatta şımararak aromatik toz zerdeçalla renklendirmeye (sarımtırak oluyor) dahi geçebilirsiniz. 

Şehriye; lapalığı azaltışı ve suyu çekişi ile pilav tutkunlarının rafta tutması gereken bir diğer önemli malzeme. Çelik tencere yerine teflon kullanın diyenler ise başka bir püf noktasına dikkat çekiyor.

Çin tuzu içerdiği için et ya da tavuk bulyon kullanmaya karşı olanlar da var bunun lezzeti artırdığını savunanlar da.. Şef siz olduğunuz için tercih damak tadınıza kalmış.

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Bir başka tartışma noktası ise tuzun ne zaman atılacağı konusunda yaşanıyor. Pirinç kırılmasın diyerek kavurma esnasında tuz atılmaması önerilse de tariflerde “tuzu kavururken atın” diyenler ağırlıklı.

Diyorlar ki; “şehriye ile pirinci kavururken tuzu ekleyin ve tıkır tıkır (ya da ortası göz göz) olana kadar malzemenizi zeytinyağı ve tereyağı karışımı ile kavurun.”

Uzmanlara göre kısık ateş yerine iyi bir orta ateş ayarı, damak çatlatacak bir pilav için kırılma noktası olabilir.

Tat veren tereyağı ne zaman konacak diyenler son aşamada çiğ olarak üstüne koyun diyerek ittifak halinde. Özetle kapatıp dinlenmeye bırakmadan hemen önce biraz tereyağı koyun deniyor.

Tabi suyu kaynarken de tereyağı koyabilirsiniz. Pişerken merak edip sürekli ve sürekli kapak açılıp yemeklere müdahale edilmemeli. Suyunu ilave ettikten sonra, bir 10 saniyelik fokurdama ve kısa karıştırma sonrasında bir daha pişene kadar pilavımıza ellemiyoruz.

En az 11 dakika boyunca pilavı unutuyoruz. Diri pirinç pilavı sevenler, 11 dakikanın sonunda; nispeten daha pişmiş sevenler ise 12. dakikada altını kapatabilirler. Kitabi bir bilgi olarak 15-20 dakikayı geçirmeyin deniyor. Bir iki damla limon suyu koyarak parlaklaştırma da denenebilir.

Hala iyi pilav yapamıyorum diyorsanız 20 dolara bir pilav pişirici alabilirsiniz.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

  1. Pirinç pilavı ile alakalı olarak internette bir çok video çıkmıştı fakat yazınızı okuduktan sonra nasıl yapılır sorularına cevaplarımı kendim üretebildim. Bu yazıdan ötürü teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*