Fotoğraflarımızı Bulutta Nasıl Saklarız?

Akıllı cihazlarda yaşanması muhtemel hafıza problemleri; büyük boyutlu görseller ve yeni programlar, kullanıcıları bulut çözümlerine itmeye başladı.

Yeni teknolojilere hakim olmakta zorlanan çoğu kullanıcı fotoğrafları ve videolarını bilgisayarına yedekliyor ya da bazı imajları yer kaygısıyla siliyor. Tam bu noktada bulut sistemleri devreye giriyor. Sizler için “Fotoğraflarımı nasıl bulutta saklarım?” sorusuna cevaplar aradık!

Bu noktada ücretli veya ücretsiz çözümler bulmak mümkün; Google Drive, One Drive, iCloud, Box, Dropbox ve LifeBox arasından sizler için uygun olanı seçebilirsiniz.

Google Fotoğraflar (Google Photos)

Kendi başına bir uygulama haline dönüşen ücretsiz Google Fotoğraflar sayesinde akıllı cihazınızdaki tüm görseller Google hesabınızda saklanacak ve seneler önce çektiğiniz bir fotoğrafa dahi saniyeler içinde ulaşabileceksiniz.

Android kullanıcıları, Play Store hesabı ile birlikte giriş yaparak kullanabilir. Google Photos uygulaması telefonunuzdaki (kamera ile kaydedilen) tüm fotoğrafları otomatik algılar ve kullanmakta olduğunuz Google hesabınıza yedekler.

Whatsapp fotoğrafları gibi yedeklenecek fotoğraf klasörlerini menüdeki Cihaz klasörleri alanından belirleyebilirsiniz. Ayrıca “Ayarlar” bölümündeki Yedekleyin ve senkronize edin seçeneğine dokunarak “yedekleme seçeneklerini” düzenleyebilirsiniz.

Amme hizmeti bu uygulamanın fotoğraf asistanı, siz fotoğraflar yükledikçe kolajlar, animasyonlar, videolar öneriyor. Üstelik insanları yüzlerinden tanımasından sonra yapay zeka artık hayvanları da ayırt edebiliyor. 

Ayırt etmeden kastımız, bu bir kedidir diye kedileri köpekleri göstermesi değil. Dostlarınızı ismiyle tanıtırsanız o kedinin olduğu fotoğrafları seçebiliyor ki çok güzel bir özellik. 

Bu arada atlamadan yeniden belirtelim; görselleri orijinal haliyle yüklemeyi seçerseniz Google’un size sunduğu 15 GB’lık alandan harcıyorsunuz. Tabi zamanla bu alan da artacaktır. Arama çubuğuna “piknik” yazarak mazideki atletli anılarınıza da ulaşabiliyorsunuz. Bizce Google Photos kesinlikle ilk sırada!

Drive ve Fotoğraflar alanını ücretli bir şekilde yükselterek daha yüksek çözünürlükte fotoğraflarınızı saklayabilir ya da ücretsiz ve sınırsız depolama özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Sınırsız depolama versiyonu fotoğraflarınızı özel bir teknoloji ile sıkıştırarak mümkün olan en iyi boyutta muhafaza ediyor.

Eğer uzman veya profesyonel değilseniz, ücretsiz çözüm sizin işinizi fazlasıyla görecektir. “Sadece şarja bağlıyken yükleme yap” seçeneği ile telefonlarınızın ısınması sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Windows ve Mac bilgisayarlarınızdaki imajları da otomatik yedekleme mümkün.

iCloud Fotoğraflar

Apple cihazların bulut hizmeti iCloud, fotoğraflar uygulaması ile Google’a benzer bir hizmet sağlamakta. iCloud Fotoğraf Arşivini etkinleştirdiğinizde, tüm fotoğraf ve videolarınız otomatik olarak ve yüksek çözünürlükte iCloud’a yüklenir.

Her üyesine 5GB’lık ücretsiz depolama hakkı sunan Apple, daha fazlasını isteyen kullanıcılara ise ücretli paketler sunuyor. Yine de ikinci el otomobil fiyatına cihaz satan bir şirkete 5 GB’lık az bir alan sunmak yakışmıyor. iOs cihazlar ve PC’niz üzerinden medyalara ulaşabileceksiniz.

Yandex Disk

Yandex sunucularında dosyalarınızı depolamanızı sağlayan bir servistir. Disk’deki dosyalarınıza internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişebilir herhangi bir dosyanızın bağlantısını paylaşabilirsiniz.

Upload (yükleme) hızının düşük oluşu nedeniyle eleştirilen Yandex Disk’in bizlere sunduğu ücretsiz dosya yükleme alanı 10 GB fakat indirmede sınır yok, bu da korsan sitelerin warez’cilerin bir numaralı paylaşım aracı haline gelmesine neden olmakta.

Yine de PDF ve Epub kitap veri arşivlerini bulabilmek muazzam! Sürükle-bırak ile oradan oraya dosya taşıyabilme; PDF, Word, Excel ve Powerpoint formatları rahatça görüntüleyebilme, yüklü video ve Mp3’leri indirmeden izleyip dinleyebilme ve gelişmiş fotoğraf düzenleyicisi öne çıkan özellikleri.

PC’ler için ekran görüntüsü alma aracı olduğunu da ekleyelim! Photoshop, Illustrator, CorelDraw kurulu olmasa da yine bu formatları görüntüleyebilmek mümkün.

Şöyle bir bilgi de paylaşalım; otomatik fotoğraf yedeklemeyi aktifleştiren kullanıcılarına 32 gb alan hediye ediyorlar ve bu sayede 42 GB’lık ücretsiz bir alana kavuşmak mümkün. 

Hangisini kullanacağınızın tercihini ise size bırakıyorum. Bana sorarsanız Yandex işinizi fazlasıyla görecektir. Hangisini kullandığımı sorarsanız cevabım: 1. Yandex, 2. Google Photos.

Bulut servisleri ne kadar güvenlidir?

Güvenilirlikten kastınız, bulut sistemlerine her istediğinizde erişebilmeniz ve verilerin kaybolmaması ise, bulut servisleri yeterince güvenli diyebiliriz.

Hedefiniz tam bir veri güvenliği ise durumlar değişiyor. Bulut çok gizli olmayan bilgileriniz için kullandığınızda son derece faydalıdır.

Özetle başkasının eline geçse çok sorun yaratmayacak basit dosyaları rahatça saklayabiliriz. Kritik soru şu: “Kontrolünüzde olmayan ve başkasına ait sunuculara en mühim dosyalarınızı koymak ne kadar güvenli?”

Bu noktada bazı firmalar bulut dosyalarınızı şifreleyerek bizlere bu konuda daha fazla güven vermeye çalışıyor. Örneğin Google ekstra maliyetten çekinmeyen müşterilerine bunu ücretsiz sunuyor.

TrueCrypt de denenebilir. Çok önemli dosyalarınızı bir TrueCrypt diski üzerinde sabitledikten sonra bu dosyayı bulut klasörüne atabilirsiniz. En azından biri bilgilerinizi ele geçirirse şifreli bir dosya ele geçirsin.

Kullanabileceğiniz Diğer Bulut Servisleri:

  • MEGA – Ücretsiz 50 GB – En ekonomik tarife: 30 $/YIL – 8 TB
  • Google Drive – Ücretsiz 15 GB – En ekonomik tarife: 5,79 TL/AY – 100 GB
  • BOX – Ücretsiz 10 GB – En ekonomik tarife: 4 €/AY – 100 GB
  • MediaFire – Ücretsiz 10 GB – En ekonomik tarife: [Değişiyor]
  • PCloud – Ücretsiz 10 GB – En ekonomik tarife: 125 $/YIL – 500 GB Ömür Boyu
  • Microsoft OneDrive – Ücretsiz 5 GB – En ekonomik tarife: 99,99 $/YIL – 5 TB
  • Amazon- Ücretsiz 5 GB – En ekonomik tarife: 60 $/YIL – SINIRSIZ
  • Dropbox – Ücretsiz 2 GB – En ekonomik tarife: 9,99 $/AY – 1TB

Bana gelince, bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir. → Sokrates

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*